Brexit of sexit?

26 maart 2018

Brexit? Dat is zucht en steun en kommer en kwel. Dat brengt alleen maar bedreigingen en onzekerheden met zich mee. Of toch niet? Kun je als alerte ondernemer ook kansen zien in een UK dat zo meteen het EU-toneel verlaat?

Onlangs organiseerde ons internationale netwerk Moore Stephens een conferentie over internationale samenwerking en Brexit. Eens te meer bleek hoe de Engelsen van de nood een deugd weten te maken. Natuurlijk zijn er grote zorgen, is het allemaal onduidelijk wat er precies staat te gebeuren en wat de zakelijke gevolgen daarvan zullen zijn. Maar zoals elke verandering levert een Brexit ook business opportunities op. In Groot-Brittannië, na Duitsland onze grootste handelspartner, én bij ons.

Meer kosten, meer gedoe
Brexit zorgt voor prijsopdrijving, door btw en invoerrechten, worden we gewaarschuwd. Voor hogere transport- en administratiekosten, maken ze ons bang. Klopt, die Brexit gaat gegarandeerd geld kosten. Levert zeker weten een heleboel geregel en gedoe op. Maar hé, als ondernemer krijg je nu eenmaal regelmatig te maken met nieuwe omstandigheden. Je zet de zeilen naar de wind; dat is wat je doet, nietwaar?

Maar ook meer kansen!
Maak je niet teveel zorgen over veranderingen rondom belasting en regelgeving. Dat wordt allemaal wel geregeld door je adviseur. Focus jij je als ondernemer nu maar op je kansen. Logistieke kansen misschien. Wellicht kan Nederland zich nog nadrukkelijker bewijzen als efficiënt doorvoerland, als mainport voor de EU. Mogelijk ontstaat er nu een goed klimaat om op Britse bodem te gedijen.

Take the plunge!
Zo zou die Brexit nog wel eens heel Sexit kunnen worden. Maar dan moet je natuurlijk niet afwachten tot het allemaal duidelijk en geregeld is. Dit is het moment om in actie te komen en door te pakken. Tijd om te ondernemen. Time to take the plunge! 

     
RMOL.jpg              

 

 

Robèrt Molenaar

  

 

Terug