Bitcoin of shitcoin?

14 maart 2018

Ieder zichzelf respecterend businessclubje heeft inmiddels wel een lezing of workshop over de Bitcoin gehad. Niet omdat men nu zo is geïnteresseerd in Blockchain, die fantastische technologie om efficiënt en trusted zaken te doen. Nee, men stort zich op de Bitcoin omdat men vooral bang is een nieuwe zilvervloot te missen. En toegegeven, door het self-fullfilling effect van vraag en aanbod hebben zich forse koersstijgingen voorgedaan. Maar feit is dat vrijwel geen enkele ondernemer of belegger ook maar een flauw idee heeft hoe dat nu allemaal werkt met die Bitcoin. Laat staan waar het allemaal naartoe gaat.

We doen maar wat
We hebben met ons allen geen idee. En zolang dat het geval is (en zolang er ook nog geen regulering bestaat), kunnen slimme gelukszoekers allerlei nieuwe munten uitvinden. Ook die zullen wel weer gretig aftrek vinden, want waarschijnlijk valt er met deze pure speculatie nog wel even mee te liften met de koersschommelingen. Ik ben bang dat de discussies voorlopig nog wel een tijd over dat speculeren zullen gaan en veel minder over datgene waar het nu werkelijk om gaat: Blockchain en veilig digitaal zaken doen.

Weet jij hoe Blockchain werkt?
Hoe is het, kunnen klanten jou als ondernemer in Bitcoins betalen? Ik denk het niet he? Het lijkt me daarom een stuk slimmer met ons allen meer energie te steken in kennis over Blockchain en de mogelijkheden die deze nieuwe technologie ons biedt in de toenemend digitaliserende wereld. Laten we dat nu eens in Jip en Janneke taal proberen uit te leggen. Als we begrijpen hoe Blockchain werkt, snappen we misschien ook de Bitcoin beter. Of die geheimzinnige cryptomunt doorgroeit tot een miljoen euro … of door louter speculatie verwordt tot shitcoin. 

     
RMOL.jpg              

 

 

Robèrt Molenaar

  

 

Terug