The X-Factor

Corporate Finance 28 november 2018 2 min. leestijd

“Ik heb een voorstel gekregen van een koper voor mijn bedrijf: vijf keer EBITDA, is dat een beetje realistisch?”
Dergelijke vragen worden ons bijna dagelijks gesteld. Doorgaans verwacht men dat wij hierop altijd een antwoord paraat hebben. Eerlijk is eerlijk, ons leven zou een stuk makkelijker zijn als wij met één druk op de knop tot een onderbouwd antwoord op deze vraag zouden kunnen komen. Helaas ligt de realiteit toch echt anders.

 

Een factor (of multiple) die is gehanteerd in de ene transactie geldt niet automatisch ook voor een andere transactie. Zeker niet wanneer de betreffende transacties niet identiek zijn.

 

In algemene zin geldt dat wij als adviseur überhaupt niets kunnen zeggen over de waarde van een bedrijf zonder dat wij zicht hebben op de aspecten die de toekomstige waarde (waardedrijvers) van de onderneming bepalen. Om gefundeerd te kunnen bepalen hoeveel er in de toekomst kan worden verdiend, kan worden gekeken naar de historische winstgevendheid. Echter, vaak zijn er ook andere factoren die hier een significante invloed op hebben zoals persoons- en klantafhankelijkheid, terugkerende omzet of andere indicatoren die specifiek zijn voor de branche of het bedrijf.

 

Pas als er voldoende inzicht is in de waardedrijvers kent men de criteria voor een multiple analyse en kan worden gekeken of er recent vergelijkbare transacties hebben plaatsgevonden. Om te kunnen bepalen of er sprake is van een vergelijkbare transactie is namelijk veel informatie nodig die niet altijd openbaar wordt gemaakt. En zelfs als dit wel het geval is, dan is het nog de vraag of de uiteindelijke koopsom ook gepubliceerd is.

 

Zonder goede onderbouwing is een multiple ‘waardeloos’. Natuurlijk kunnen wij zeggen dat ‘5 maal EBITDA’ heel redelijk klinkt, maar daarmee doen wij u en uw bedrijf tekort. Een waardering die uitgaat van alle specifieke elementen die uw bedrijf onderscheiden van de rest zegt veel meer. U kunt die kennis ook inzetten gedurende de onderhandelingen, waardoor u van die factor 5 wellicht een factor 6 kunt maken.

 

Mocht u hier vragen over hebben, dan kunt u contact opnemen met onze collega's van Corporate Finance.

Terug