Konijn uit de hoge hoed

Accountancy 24 januari 2018

Ik hoor het vaak. Een ondernemer stelt me de vraag: "Hans, het klopt toch wel, hè?" Geen enkele ondernemer wil verrassingen die pas na afloop van het boekjaar uit de accountantscontrole naar voren komen. Het moet gewoon kloppen.

Spaans benauwd krijgt u het als er verrassingen op tafel komen die u niet wist, maar wel eerder had moeten weten. Zeker als u net daarvoor de voorlopige cijfers naar de bank hebt gestuurd. U ziet het al voor zich. Keurige jaaromzet gedraaid, dito resultaat onder aan de streep. Met een goed gevoel sloot u met een mooie speech tijdens de kerstviering het boekjaar 2017 af. Maar toen kwam die onverwachte tegenvaller die uw administrateur niet had gezien. En nu zit u met de gebakken peren, omdat er ineens een veel magerder resultaat naar voren komt. Dit heeft een negatief gevolg voor het vertrouwen van de bank in uw onderneming. Banken willen, net als u, voorspelbare en degelijke cijfers.

Praktijkcasus

Zal ik een voorbeeld noemen? Ik mocht laatst voor een collega van u één dag in de maand een onderdeel van de maandafsluiting beoordelen. Het was mijn opdracht om te bekijken of in de administratie een verborgen gebrek zat. Waar te beginnen? Ik dacht laten we de post pensioenen maar eens bij de kop pakken. Daar gaat het vaker fout. Pensioenen hebben vaak een grote negatieve invloed op het resultaat. En ja hoor, bingo! Een deel van de balanspost pensioenen betrof namelijk geen vordering (tegoed) maar een kostenpost. Hierdoor werd het resultaat flink negatief beïnvloed en het beeld van de jaarcijfers op zijn minst ernstig vertroebeld. De reactie laat zich raden: eerst schrikken en toen boos. Had de klant dat maar geweten van zijn administrateur. Dan had hij veel eerder bijgestuurd. Nu kon hij niets meer. En toen de vraag: is er meer fout? Was dit alles, zo vroeg hij zich af? Komen er straks nog meer konijnen uit de hoge hoed?

Is uw administratie op orde?

In elke administratie zitten bijzonderheden, dat kunnen we met zekerheid stellen. Een verrassing is nog niet zo’n probleem, maar een verrassing achteraf wel. Vooraf kun je nog bijsturen, achteraf niet. Wat dat betreft zijn mensen net dieren. Je kunt beter vooraan in de kudde lopen en zonder verrassingen de route te bepalen. Wie achteraan de kudde loopt, sjouwt altijd door de stront!

Een periodieke check van uw administratie voorkomt nare verrassingen achteraf. U gaat met uw auto toch ook niet pas naar de garage als de waarschuwingslampjes branden, maar eerder voor regulier onderhoud. Het kost wat, maar u kunt er wel op vertrouwen!

Laat ons u helpen. We doen het graag en het voorkomt verrassingen achteraf. Heeft u behoefte om eens vrijblijvend te sparren of uw administratie op orde is? Bel ons. Wij komen graag langs. De eerste keer zelfs gratis. Dan gaan we samen op zoek of er bij u verborgen konijnen in de administratie zitten.

U kunt hierover contact opnemen met Hans van Bakel.

 

Terug